Geschiedenis

Oprichting van studie- en reünistenvereniging PREunion - geschreven door Tim Schutte, Quaestor uit Bestuur I

De geschiedenis onzer mooie vereniging gaat vele jaren terug, namelijk tot 2006 Anno Domini. Op een koude, bewolkte novembermiddag werd onder het genot van warme chocolademelk met slagroom gebrainstormd over wat later is uitgegroeid tot PREunion.
Met verschillende PRE-studenten uit het eerste en tweede cohort van het Pre-University College en begeleiding uit het PRE-bureau, van Marieke van Haaren, vond een brainstormsessie plaats. Het doel van deze bijeenkomst was nagaan of er belangstelling voor een reünistenvereniging was, en of er (Pre-)studenten en waren, die zo’n vereniging wilden opzetten. De Universiteit Leiden wilde namelijk een “scientific community” bouwen rondom de studenten die het Pre-University College in Leiden hadden gevolgd. Vanuit de aanwezigen ontstond een werkroep/bestuur wat later het eerste bestuur van onze vereniging is geworden.

Tijdens de bijeenkomst was er veel enthousiasme voor het idee, maar dan moest het wel op onze manier. Alleen reünistenactiviteiten twee keer per jaar vonden de aanwezigen niet voldoende. Het moest grootser en vooral gezelliger: het idee voor een echte studievereniging was zo geboren. Een van de belangrijkste onderdelen van deze middag werd het bedenken van een naam. Er waren verschillende mogelijkheden, vaak samenvoegingen van PRE met iets gezellig of geks. Eerste keus was Prenuts, met als ondertitel “nuts about science”, Een leuke naam en goede omschrijving van de vereniging, PREers die gek zijn, op wetenschap en gezelligheid.
De eerste ontwerpen van logo’s en mascottes (Arie de Pinda, vernoemd naar toenmalig blokcoördinator Arie Verhagen) werden gemaakt en iedereen was enthousiast. Daar kwam verandering in toen iemand op het PRE-bureau besloot om voor de zekerheid even ‘prenuts’ te google’en. Prenuts bleek slang te zijn voor voorvocht… De naam sneuvelde.

PREunion) was de second-best als samenvoeging van PRE-studenten en union, als eenheid tijdens en na het volgen van het PREuniversitycollege. En er zat ook nog eens de term Reunion in, zo werd het reünistenkarakter ook vertegenwoordigd.

Een aantal van de aanwezigen bij de Bruine Boon ging verder met de ideeën voor het organiseren van een activiteit en het opzetten van een betuur en vereniging. En zo vond op vrijdagmiddag 13 april 2007 de allereerste PREunion activiteit plaats in Plexus. Het thema van deze middag was -hoe kon het ook anders- bijgeloof. Er werd een lezing gehouden over het thema hekserij en magie en samen keken we naar The Blair Witch Project. Uiteraard mocht de borrel niet ontbreken. Ik onze kersverse bestuurspolo’s (met daarop functienamen die al snel weer werden afgeschaft) tapten we onze eerste PREunion biertjes. De avond werd afgesloten met pizza’s bij Karalis.

Na deze eerste activiteit die zeer gezellig was en waar iedereen zeer enthousiast was, wilde we meer. Onze droom was een vereniging die na jaren nog zou bestaan en waar elke (oud) PRE-student lid van zou (willen) worden en blijven. Een vereniging die maandelijks of tweemaandelijks leuke lezingen en gezellige activiteiten zou organiseren en waar PREstudenten, studenten en misschien zelfs afgestudeerden welkom zouden zijn.

Om onze dromen waar te maken wilde we onze organisatie scructureren en besloten we een duidelijkere functieverdeling te maken. Het bestuur zag er toen als volgt uit: Wendy Brooshooft (praeses) Cohort 2004-2006, Katrien Meijdam (ab-actis) Cohort 2005-2007, Tim Schutte (quaestor) Cohort 2005-2007, Bastiaan von Meijenfeldt (assessor PR) Cohort 2005-2007, Olaf Meuwese (assessor informeel) Cohort 2005-2007, Jennifer Schijf (assessor informeel) Cohort 2004-2006 en Jacob Boon (assessor formeel) Cohort 2004-2006.

Na enkele activiteiten bleek het handiger als vereniging een eigen rekening te hebben en daarom moesten er statuten komen. De vereniging moest dus voor de Wet worden opgericht. Bij het oprichten van een vereniging komt van alles kijken, zo moesten er statuten worden ontworpen, oftewel de regels waarin ligt vastgelegd wat de vereniging is doet en wil bereiken. Met de statuten moesten we ook langs de notaris om van de vereniging een rechtspersoon te maken. Op 12 september 2008 zijn Jacob Boon, Wendy Brooshooft en ikzelf, Tim Schutte bij notaris Breedveld geweest en werd het officieel: PREunion bestaat, en is opgericht op 13-04-2007.

Tevens werd bij de oprichting van de vereniging ook de officiële huisstijl ontworpen, met de kenmerkende vlinder, Jan (uiteraard naar Jan Kijne), als logo. De blokjes van het Pre-University logo werden na het ‘uitvliegen’ in de echte wereld getransformeerd in het PREunion logo. Arie de Pinda (“nuts about science!”) verdween zoals gezegd op de achtergrond, maar bleef altijd de inofficiële mascotte van bestuur 1.

Grootste activiteit in de beginjaren was het eerste polderkamp, het kamp zoals we dat nog steeds kennen, namelijk, op de hei of ergens anders in het land, maar niet in de polder. De oorsprong van polder was het idee een keer polder spellen te gaan doen, zoals boeren golf, en daarna misschien ergens een nacht te blijven. Natuurlijk is het organiseren van zo’n kamp geen sinecure. In totaal waren er 26 aanmeldingen, inclusief bestuur niet erg veel en de vraag rees of het kamp door kon gaan… Na een bezoek aan de locatie waren we overtuigd, het polderkamp moest en zou doorgaan!

Het kamp was een groots succes, op de reis na. Met het openbaar vervoer van en naar een afgelegen locatie in drenthe was erg gezellig maar duurde lang, op de heenweg zelfs met meer dan een uur vertraging bijna 4 uur, wat wel betekende dat we bijna gratis hebben gereisd, immers, met reiskosten restitutie in verband met vertraging, en de Boekenweekgeschenken op de terugweg was de trein bijna gratis.

Na bijna 2 jaar in het zadel, het eerste jaar in oprichting en het tweede jaar volledig functioneel met het organiseren van veel en uiteenlopende activiteiten zoals het eerste en meest legendarische Polderkamp ooit in Drenthe, fantastische borrels, bijna altijd met bittergarnituur, feesten die nog nooit overtroffen zijn en een huisstijl met Jan de Vlinder als mascotte kwam er een einde aan onze bestuurstijd.

Het vormen van een nieuw bestuur was onze allerlaatste taak. Er waren vele geïnteresseerden en een ware sollicitatiecommissie deed het bestuur een aanbeveling voor het benoemen van het kandidaatsbestuur. Later bleek dat met de praeses uit het kandidaatsbestuur geen contact te leggen viel en vlak voor de ALV is besloten het kb aan te passen en is zij benoemd tot het inmiddels legendarische bestuur II.

Het was een fantastische tijd! Mede namens ons eerste bestuur,

Tim Schutte
Quaestor bestuur I der PREunion